Boekje75jaar

Voor ons 75 jarig jubileum is er een boekje samengesteld welke te bestellen is door het overmaken van € 24,25 op bankrekening  NL61INGB0004424062  van Stichting De Grote Beer.

Stuur separaat een mailtje met naam en adresgegevens naar: boek75jaar@kinderkampdegrotebeer.nl en het wordt als brievenbuspakje toegestuurd

VOORWOORD uit het boekje De Grote Beer 75

Ruim voor de viering van het 50-jarig jubileum van De Grote Beer (in 1996) kwam een groepje betrokkenen bijeen om een prachtig boek over de geschiedenis van het kamp voor te bereiden.

Het zou het kamp in een breed Europees perspectief plaatsen, waarbij een tijdbalk met alle hoogtepunten van de recente wereldgeschiedenis niet geschuwd werd. Er volgden vele bijeenkomsten en na elke vergadering werd het boek weer dikker, want steeds werd weer geconstateerd dat we een aspect waren vergeten.

Totdat de deadline naderde en van alle ideeën en concepten nog geen letter op papier stond. Wilden we nog een boek, dan moest er wel gehandeld worden. Grote Beer-man van het eerste uur, Willem Heinemeijer, schoof alle adviezen en voorbesprekingen terzijde en zei ‘laat mij maar wat proberen’. Hij maakte met hulp van Flip ten Cate zijn prachtige verhaal van de eerste jaren van De Grote Beer.

Daarbij werd ruim gebruik gemaakt van de gesprekken met de hoofdpersonen die we op band hadden opgenomen.

Voor het 75-jarig jubileum hadden we opnieuw een plan voor een groot boek, met een nieuwe geschiedenis van alweer alle facetten van de Grote Beer Ook nu grepen we natuurlijk te hoog en dreigden we daardoor de deadline niet te halen. We keken nog eens naar het eerste boekje: eigenlijk hoefde dit niet meer te worden overgedaan. Ook al zijn niet alle personen en gebeurtenissen nu nog bekend, de sfeer en de idealen van de eerste decennia na de oprichting zijn nog altijd goed navoelbaar en herkenbaar.

Natuurlijk is er veel te zeggen over de recente geschiedenis van De Grote Beer, bijvoorbeeld over de komst van de mobiele telefoon in het kamp, de nieuwe liedjes, of de nieuwe omgangsvormen met een heel ander gevoel voor gezag. Maar veel is ook tijdloos en onveranderd. Wat toen gold, geldt ook nu: iedereen beleeft het kamp op zijn of haar eigen manier. Uiteindelijk gaat het alleen om het plezier dat we twee weken met elkaar hebben. Dat geldt voor de kinderen, maar niet minder voor de leiding zelf.

We hebben de illusie laten varen dat we de geschiedenis van inmiddels 75 jaar kunnen boekstaven aan de hand van de vele, vaak heel persoonlijke herinneringen. In plaats daarvan kozen we ervoor om twee grote Grote Beren, Marion Gils en Aaf van Essen, nader uit te lichten. Zij staan allebei model voor de geschiedenis van de laatste decennia en hebben tot hun overlijden richting en inspiratie gegeven aan De Grote Beer. Liesbeth Levy schreef een beschouwend artikel over Aaf, en Japke Ebbinge had gelukkig nog de gelegenheid voor een lang interview met Marion.

We lezen dat het ‘onnadrukkelijk leiderschap’ en de ‘gelaagde praxis’ van Aaf, ruim 50 jaar lang, alles te maken had met haar persoonlijke achtergrond en de daar geldende pedagogische opvattingen.

Marion Gils ging als peuter al mee met haar ouders, die behoorden tot de oprichters van De Grote Beer. Haar geschiedenis in het kamp beslaat meer dan 70 jaar, zij geldt dan ook als het absolute ‘collectieve geheugen’. In het interview noemt ze de tien in 1947 uit naoorlogs idealisme opgestelde kampregels (‘de tien geboden’) nog steeds de basis voor het succes door de jaren heen.

We realiseren ons goed dat we heel veel namen niet noemen van mensen die ook veel voor De Grote Beer hebben betekend. De verleiding om een aantal daarvan te noemen is groot, maar met elke naam die je noemt, sla je er weer een paar over. We weten de namen zelf wel in te vullen. Belangrijk is de verbondenheid die we met elkaar voelen en daarvoor staan nu de hoofdstukken over Aaf en Marion.

Ook de befaamde kampliedjes zijn een uitstekende manier om de door de jaren heen veranderende tijdgeest weer te geven. Daarom hebben we, ook als ‘feest van herkenning’, de teksten van een paar van de bekendste opgenomen.

Veel herinneringen spelen zich in de verbeelding af. Daarbij zijn geuren, klanken en verhalen heel belangrijk. De één herinnert zich de geur van het vullen van de strozakken, de ander van het broodjesbakken, de klanken van het lied ‘Torenvuur’ of een verhaal over Kareltje Knipoog. Ook die herinneringen verbinden ons en koesteren we de rest van ons leven.

En soms vertellen foto’s meer dan woorden en klanken. Daarom bevat dit boek ook een mooie fotoselectie van de laatste 25 jaar. Je zult er veel in herkennen, ook al was je er dat jaar niet bij.

We hopen dat we met dit boek de ‘onuitlegbare’ geest van De Grote Beer hebben weten te vangen en daarmee de huidige en nieuwe Grote Beren te inspireren om nog zeker 75 jaar door te gaan, waarbij weer veel mooie herinneringen gaan ontstaan.